Bolig & Tal 13

Udgivet: 14.11.2017

​​I forbindelse med boligprisindekset for 2. kvartal 2017, fokuseres på prisudviklingen på små, mellemstore og store ejerlejligheder i København. Der er sket et interessant skifte i prisudviklingen, hvor små lejligheder i de seneste år har haft væsentligt større værdistigninger end større lejligheder.

De små ejerlejligheder er de seneste 3,5 år steget med hele 64,3%, mens store ejerlejligheder i samme periode ”blot” er steget med 36,2%. At priserne på små ejerlejligheder stiger mere end priserne på store ejerlejligheder er nyt. I perioden fra 2003-2012 var billedet helt omvendt. Her steg store ejerlejligheder med 60%, mens små ejerlejligheder blot steg med 12%.

Udviklingen understreger at markedet for små ejerlejligheder er presset, hvilket af flere grunde ikke er overraskende. I perioden fra år 2000-2017 faldt bestanden af lejligheder på under 70 kvadratmeter i København med 7,2%. I samme perioden er befolkningen i kommunen steget med 20,7%.
Fra kommuneplanen i 2005 har der været en regel gældende om, at den gennemsnitlige boligstørrelse i nybyggeri skulle være på 95 kvadratmeter. Reglen blev indført på baggrund af en erkendelse af øget efterspørgsel fra f.eks. børnefamilier. De seneste år er der bygget mere og mere, men det lader umiddelbart kun til at have lettet presset på boligpriserne på store ejerlejligheder.
Prisudviklingen bekræfter således det øgede behov efter mindre ejerlejligheder som en række politikere i Københavns Kommune går til valg på i disse dage.​
Nyhedsbrevet omhandler BVC's boligprisindeks, som kan hentes som regneark: